Resan 1952

Första rasten på resans första dag.
Första rasten på resans första dag.

Resan 1952 gjordes i sedvanlig ordning en resa med familjens bil. Denna gång var målet Danmark. Resan påbörjades i Flen klockan 8 den 2 augusti. För en fyraåring var det givetvis ett stort äventyr.

Den gamla DKW:n var tungt lastad med allt som vi behövde. Tält, sovsäckar, kläder och även en hel del proviant. Men på den tiden var det ju inte lika noga med maxvikt etc.

Färden gick via Västergötland och västkusten till Hälsingborg (den tidens stavning av Helsingborg) där Öresund korsades med färja till Helsingör. Själland korsades och för att komma vidare blev åter att färja. Denna gång över Stora Bält från Korsör till Nyborg på Fyn. Vi kom att få åka med färjan Broen. Färjeturen blev äventyrlig. Vid inloppet till hamnen i Nyborg korsades Broens kurs av en dansk marinkutter på ett olämpligt sätt, som resulterade i att färjan kolliderade med  det lilla träfartyget, som träffades midskepps av färjans stäv. Ingen omkom, men fartygsvrakets två delar sjönk. Jag var ju liten och mina föräldrar ställde mig på ett bord för att jag skulle se bättre. Jag ropade då med hög röst: ”Det var rätt åt dem!” Misstänker att det väckte en viss munterhet bland passagerarna i närheten.

Vår färd gick sedan vidare mot Odense där bland annat sagokungen H. C. Andersens hus beskådades. Den gamla bilen styrdes sedan vidare mot Lilla Bältsbron och Jylland. Danmarks näst högsta punkt, Ejer Bavnehöj, besöktes medan den högsta punkten vid Yding passerades. Vi kom till städer som Ålborg och Århus innan vi styrde kosan mot sydväst. Utmed den Jylländska västkusten gick resan längs höga sanddyner till bland annat Hvide Sande, som var en fiskarby.

Platser som Esbjerg, Römö, Ballum och Tönder besöktes innan vi närmade oss gränsen till Västtyskland. En gräns som dock ej passerades. Istället gick vår färd utmed gränsen mot Aabenraa på Jyllands östkust innan vi fortsatte norrut till Kolding. Koldinghus besöktes innan vi åter korsade Lilla Bält. Vi korsade snabbt Fyn för att åter med hjälp av färjan Broen ta oss över Stora Bält så vi kunde ta vidare mot Storströmsbron och ön Falster.

Turen gick sedan norrut till Köpenhamn, där vi besökte Zoo, såg på staden och även besökte Tivoli. Dagen därpå återvände vi till Sverige via Helsingör – Hälsingborg. I Malmö passade vi på att besöka släktingar. Efter en dag i Malmö for vi vidare i Skåne för att bese platser som Skurup, Landskrona, Simrishamn, och Glimmingehus. Ett par mil från Åhus fick till min stora glädje punktering. Något som var relativt vanligt då jämfört med i dag. Jag lär ha hoppat och skrikigt högt av glädje när även vi drabbades av punktering.

Hemresan gick sedan längs Kalmar och Norrköping hem till Flen dit vi anlände efter en intressant resa på cirka 285 mil.

 

[slideshow_deploy id=’965′]