Resan 1988

Fyren
Den insandade fyren vid Rubjergs Knude.

Sommaren 1988 gjorde jag och min familj en resa till Danmark. Vi valde att koncentrera oss på Jylland istället för att jäkta runt i hela Danmark.

Vi lastade allt vi behövde i vår lilla bil. Takräcket fylldes med tält, luftmadrasser, sovsäckar etc. Resten stuvades i det begränsade bagageutrymmet. Och så bar det av söderut via Brahehus och Gränna till Jönköping, där vi övernattade. Dagen därpå fortsatte vi till Göteborg och färjan, som skulle ta oss till Fredrikshamn på Jylland.

När vi körde av färja hördes ett hiskeligt skrikande ljud från bilens högra framhjul. Det tystnade som tur var, men återkom gång på gång. Vad hade hänt? Skulle det innebära slutet på vår resa? När vi skulle checka in på campingplatsen i Skagen skrek det högljutt från hjulet, men när jag backade ut från parkeringsfickan för att leta reda på vår tältplats hände något. Det blev tyst. Senare upptäckte jag en väl synlig repa på bromsskivan. Troligen hade det av någon konstig anledning kommit in en sten mellan bromsskiva och bromsbelägg, som ramlade bort när jag backade.

Lugnet återställt och vi kunde nu fortsätta som vi tänkt oss. Se på det som vi pratat om innan vi åkte hemifrån. Besöka Grenen, Gamla Skagen och Skagens omgivningar innan vi fortsatte mot sydväst och Jyllands västkust. 

Vi hörde en morgon på radion att det hade utfärdats en stormvarning ut med den del av Jyllands västkust som vi var på väg mot. Och nog stämde det allt. Ju närmare kusten vi kom desto mer blåste det. Det blåste snart så att det var jobbigt att hålla bilen på plats på vägen.

Bortsett från denna sommarstorm så var resan lyckad. Vi fick se mycket som var intressant. Som nordens äldsta stad Ribe. En liten idyllisk stad som jag besökt vid ett antal tillfällen tidigare, men som alltid är lika lockande.

Resan gick därefter vidare längs den dansk-tyska gränsen mot Aabenraa på Jyllands Östersjökust. Sedan bar det av norrut tills vi kom till den lilla idyllen Ebeltoft. Det är en sevärd stad som inte inbjuder till jäkt och stress.

Efter att vi avslutat besöket i Ebeltoft for vi vidare och kom slutligen fram till Fredrikshamn där vi valde att se på stan och handla mat medan vi väntade på att få köra ombord på färjan som skulle ta oss tillbaka till Göteborg. Väl hemma hade vi fullt med minnen att se tillbaka på. Bilderna nedan visar en liten del av vad vi upplevde under vår resa.

[ngg src=”galleries” ids=”2″ display=”basic_slideshow”]