Resan till London vintern 1975.

En gammal man i London

Vintern 1975 gjorde jag en resa till London. Valde att resa med m/s Saga mellan Göteborg och Tilbury.

Tog ett morgontåg mellan Örebro och Göteborg och kom fram i god tid innan båtens avgång så jag hann se mig omkring i Göteborg.

Sent på eftermiddagen var det så dags att bege sig till båten och checka in. Jag hade ju hyttplats med helpension så det blev ju att äta en prima middag i fartygets restaurang på kvällen. Hovmästaren tilldelade mig en plats vid ett av borden där han presenterade mig för mina medresenärer. Vi kom sedan att hänga ihop under färden över till Tilbury och även under hemresan.

Lagom som fartyget rundat Skagen bröt ett rejält oväder ut. Fartyget kastades omkring som ett nötskal. Enligt uppgift från en styrman kom fartyget att ligga still i cirka 8 timmar innan färden kunde fortsätta.  Från högtalarsystemet hördes kommandon och varningar. ”Vattenintag i styrbords maskinrum!” och andra mindre uppmuntrande meddelanden. När morgonen grydde och det var dags att ta sig upp till restaurangen för att äta frukost var det svårt att gå rakt på grund av den svåra sjögången. Möbler och blomkrukor for omkring på däck och i kiosken var det totalt kaos. Hyllornas innehåll låg i en enda röra på däck. Men märkligt nog serverades det frukost.

Försenade anlände m/s Saga till Themsenmynningen där sjögången avtog markant och lots kom ombord.

Båtresan hade varit rejält äventyrlig och inte vad jag väntat mig. Det visade sig att 5 fiskefartyg hade gått under med sina besättningar, så det var inget vanligt oväder som vi drabbats av.

Väl framme i Tilbury väntade bussarna som skulle föra oss in till våra hotell inne i London. Jag skulle bo på Prince of Wales Hotel nära Hyde Park.

Nu följde ett antal dagar då jag skulle se mig om i London. För att göra det enklare för mig valde jag att köpa en så kallad ”Go as you please-ticket”, en flerdagarsbiljett som gällde för obegränsat antal resor med tunnelbana och buss. Något som visade sig vara väl värt pengarna. Nu kunde jag snabbt och smidigt färdas kors och tvärs i London och hinna se mycket av det som jag tänkt mig. Jag hade även förmånen att få besöka ett par matställen som inte var några turistmatställen tillsammans med chauffören som körde bussen från Tillbury. Men jag besökte även de ”obligatoriska” turistmålen som Towern, Harrods, Picadilly Circus, Trafalgar Square m.fl. Fick även vara med om att fira franska rugbylandslagets seger över England tillsammans med det franska landslaget, som bodde på samma hotell som jag.

Tiden gick som så ofta fort och snart blev det dags att tänka på hemresa. Buss hämtade oss vid hotellet och körde oss till Tilbury där m/s Saga väntade. Skulle vi ha otur med vädret? Nej, under hela hemresan låg havet slätt som en glasskiva. Och vi anlände till Göteborg på utsatt tid.

Bilder från resan: