Resan till vikingastaden Birka sommaren 2022.

Ansgarskorset
Ansgarskorset.

Redan när jag gick skolan fick jag höra talas om staden Birka. En stad där vikingar bodde för över tusen år sedan. För en pojke i 9-10-årsåldern var det ju något oerhört spännande och redan då kom tankarna att det var något att försöka ta sig till. Åren gick och något besök i Birka blev det trots allt inte. Men med tiden kom tankarna om ett Birkabesök allt oftare men det var alltid något som kom emellan. I år så gjorde jag slag i saken och bokade en resa med båt till Birka. En gammal dröm skulle äntligen gå i uppfyllelse efter så många år.

Söndagen 31 juli begav jag mig ner till ångbåtsbron för att sedan fara med m/s Havsörnen till vikingastaden Birka på Björkö. Jag var definitivt inte ensam utan det var fullt med reslystna. Åtskilliga skulle liksom jag till Birka medan andra fortsatte vidare till Drottningholm och Stockholm. Jag hittade en sittplats på övre däck som gjorde att jag hade en bra utsikt och därmed kunde njuta av frisk luft utöver landskapet.

Väl framme på Björkö och vikingastaden valde jag att besöka restaurang Särimner för att få i mig lite mat. Maten, lax med potatissallad, var god. Valde sedan att se mig om lite grand innan det var dags att ansluta till den guidade rundturen tillsammans med en stor skara besökare. En visningstur som gick via gravfält och ett vackert landskap upp till Ansgarskorset uppe på Borgbergets topp. Ansgarskorset är ett monument som rests till minne av missionären Ansgar, som kom till Birka för att kristna befolkningen. Ansgar var en missionär som levde på 800-talet och som sändes till Birka av den karolinske kejsaren Ludwig den fromme. Monumentet restes 1834 till minne av att det gått 1000 år sedan Ansgars ankomst.

Efter besöket vid Ansgarskorset var det bara att se sig om efter eget intresse. Hittade en samling tidsenliga hus med liten hamn med några tidsenliga båtar. 

Något som inte missades var museet. Inte stort men väl värt ett besök. Bara de modeller som visade hur man tror att Birka såg ut var värda besöket. Men även mycket annat visades som gav information hur det var i Birka med staden var aktiv.

Tiden gick fort och snart var det dags att ta båten hem till Strängnäs dit vi anlände strax efter klockan 18 efter en lugn och fin resa.

Det blev en bilder tagna och de har jag gjort ett bildspel av. Ses HÄR.