Resan till Mallorca 1978.

Borgen i Palma.

Det hela inleddes för min del redan under senvintern 1978, när var gjorde en FN-tjänst nere i Sinai. Ansåg att jag borde göra något för att kompensera min hustru och son för min halvårslånga bortovaro. Och så började jag fundera på om inte en resa till någon plats med sol och värme skulle passa bra. I slutet av april fick jag chansen att resa hem till Sverige under två veckor. Jag framförde då mina tankar på en resa och vi beslöt att se om vi inte kunde hitta en passande resa till Mallorca. Efter att ha skaffat några resekataloger (det var ju före Internets tid!) så hittade vi ett passande resmål. Ett hotell på en ort vid namn Santa Ponsa. Det gällde sedan att meddela vår arbetsgivare om tidpunkten då vi behövde ha semester innan vi bokade resan.

När jag kom efter igen lagom till midsommar gick tiden fort och snart var det dags att börja packa och göra oss klara för att ta oss till Arlanda varifrån vi skulle flyga till Mallorca. För Fredrik som var fem år var det ju ett stort äventyr, även om han redan året innan hade flugit till Italien. Att få fika på Arlanda innan vi checkade in var något som var uppskattat. Inte bara av Fredrik utan även av oss vuxna.

När vi landat på Mallorca och passerat passkontrollen gällde det att med bagaget ta oss till rätt buss, som skulle ta oss till hotellet. Och naturligtvis låg vårt hotell sist i raden av hotell som skulle besökas. Men bättre sent än aldrig. Väl framme vid hotellet så gällde det att få nycklarna till rummet. Medan vi väntade på vår tur passade Fredrik på att tyst försvinna. Nu gällde det att hitta honom snabbt. Och efter en stunds sökande fann vi honom uppflugen på en barstol i hotellets bar med en barndrink i handen. Han hade redan blivit kompis med personalen i baren.

Nu följde två veckor med sol, bad och utflykter. Hotellets pool var flitigt frekventerad i värmen. Luncherna intogs vid flera tillfällen vid poolkanten eftersom hotellet då hade tänt grillen och serverade nygrillat till lunch. Fredriks favoritlunch var vattenmelon till hans mammas förtvivlan. Men personalen ansåg att det var bättre att han åt det än inget.

En dag hyrde vi en bil och reste runt på öns västra del. Vi for längs den bergiga kusten och upp bland bergen. Genom att hyra en bil kunde vi få se lite annat än det som förevisades på de bussutflykter som resebyrån anordnade. Men vi deltog dock i en del av de anordnade utflykterna, som till exempel till Majolica där vi fick se pärltillverkning. Vi besökte under den utflykten även Cuevas del Drach,  en stor grotta, som var verkligen var sevärd. Naturligvis stod en ”grisfest” på schemat.

Som vanligt rusade tiden iväg och hemresan kom allt närmare. När det så var dags att fara hem så skedde det med ett visst vemod. Sol, värme och mycket att uppleva gjorde att det kändes som att två veckor var en för kort tid. Så kom bussen som tog oss till flygplatsen. Och där visade det sig att vi skulle få vänta åtskilliga timmar på vårt plan. Först 4-5 timmar efter utsatt tid kom vi iväg mot Sverige. 

Under vår vistelse på ön tog jag en hel del bilder, som jag har scannat och gjort ett bildspel av, som går att se här: Mallorcaresan 1978