Bröd och bakning.

Matbröd
Hembakt matbröd.

Jag och mitt brödbakande.

Bröd är för mig något viktigt i kosten. Och ser man historiskt på bröd , så har det varit så för många folk och är så än idag. Det lär ju ha varit så att kraftigt höjda brödpriser var en av orsakerna till den franska revolutionen. Och det skulle förvåna mig om det inte var så.

Att baka är något som jag alltid har tyckt vara roligt, men det är först på äldre dagar, som jag verkligen har börjat baka på allvar. Köper sällan matbröd. Varför? jo, dels för att jag gillar att baka och så vet jag dessutom vad det är i brödet. Jag bakar mitt matbröd utan att tillsätta socker eller sirap. Ofta på surdeg och mycket fibrer. 

Jag har länge haft två olika hushållsmaskiner, som jag använder för att blanda degen. En gammal Electrolux Assistent, som jag ärvt efter min mamma, och en Kenwood Chef, som jag hittat. Vilken jag använde beror på vad jag skulle baka och hur stor degen var. Stora degar körde jag i Electroluxmaskinen, då den har större bunke. Ingen av maskinerna hade en motorstyrka att jämföra med dagens ”värstingar”, men tillräckligt för att klara av jobbet. Dessa två gamla ”kämpar” har jag nu skänkt till Röda Korset och istället köpt mig en ny modern och stark Kenwood Chef XL. Ett klart lyft. Nu l åter jag inte maskinen göra hela jobbet. Nej, jag föredrar att slutföra arbetet för hand. Att känna hur degen tar sin slutliga form.

Surdeg var något som jag för såg som något gammalmodigt och en aning mystiskt, men nu har jag insett att så inte är fallet. Att starta en surdeg var lättare än vad jag trodde och nu har jag ständigt en surdegsgrund i kylskåpet. Man kan ju göra surdegsgrunden på i princip vilken mjölsort som helst av vad jag har förstått, men jag föredrar att bygga den på en blandning av rågmjöl och vetemjöl med fullkorn. Det grova rågmjölet gör att brödet får både smak och bra fiberhalt. 

Surdegslimpor
Surdegslimpor
 
Under den senaste tiden har jag börjat sätta samman mina egna recept. Ibland inspirerade av recept i någon av de böcker om bakning jag har införskaffat. Ibland blir det inte så lyckat resultat, men jag tycker nog trots allt att jag allt oftare lyckas.
Durumbröd
Durumbröd. Receptet är hämtat från boken ”Bröd och pizza” skriven av Martin Johansson.