Teknik


Munktells 30-40
Munktells 30-40

 

Maskiner och lite människor.

Maskiner i alla dess former har alltid fascinerat mig. Kanske beroende på att min pappa var maskiningenjör och arbetade som konstruktör. Bland annat så var det han som var konstruktören bakom de första självgående skördetröskorna i Europa. Som liten fick jag följa med honom till hans arbetsplats och se hur man tillverkade de av honom och hans kollegor konstruerade skördetröskorna. Att det satte sina spår är nog inte något att förundras över.

Hur ofta kunde jag inte som liten pojke plocka fram ett av min pappas fotoalbum och beundra alla de olika traktorer och tröskor som fanns avbildade. En traktor som imponerade på mig var Sveriges första traktor, Munktells 30-40. En jätte med enorma bakhjul och en stor tvåcylindrig tändkulemotor på 30 hästkrafter vid 550 varv/minut. Om belastningen blev så stor att motorvarvet sjönk kopplades en vattenpump in och injicerade vatten i cylindrarna så att effekten steg till 40 hästkrafter. Pumpslaglängden och därmed vattenmängden fick dock föraren reglera för hand.

Traktorn återfinns nu på Munktellmuseet i Eskilstuna efter att renoverats upp till körbart skick. Jag själv sett den köras i samband med att den visades upp påJädersbruksdagarna för en del år sedan.

I vilken grad har mitt liv kommit att röra sig runt teknik som vuxen? Jo, intresset för maskiner av alla de slag har ständigt funnits. Har svårt att låta bli att undvika att se närmare på maskiner jag får syn på.

Ångvält
Ångvält

En sådan här gammal ångvält saknar följaktligen inte dragningskraft. För mig är den ett konstverk.

Men det är ju inte bara stora maskiner som förmår att fånga mitt intresse utan även små. Ja, storleken saknar i det här fallet verkligen betydelse. Jag försöker som regel få klart för mig hur de tekniska prylarna har påverkat tillvaron för de människor som berörts av dem. Vad betydde maskinerna för samhällets utveckling?

Ibland kan en uppfinning betyda mer än vad man kanske kan ana. Vad betydde inte John Wilkinsons kanonborr för utvecklingen av industrin mer än att det gick att tillverka bättre kanoner? Jo, James Watts ångmaskin som egentligen var en atmosfärsmaskin kunde tillverkas med bättre cylindrar och verkligen bli till en ångmaskin. I och med detta kunde industrialismen ta fart på allvar. Men var ju inte så beroende av vattenfall. När man sedan kunde tillverka hållbarare stål så gick utvecklingen allt snabbare framåt och tack vare Joseph Whitworths insatser med uppfinnandet av mikrometer och sitt arbete med att införa standardisering av mått tog den tekniska utvecklingen ett märkbart kliv framåt.

Det kan ju nämnas som en lite märklig händelse att Joseph Whitworth faktiskt konstruerade en skördetröska, en maskin som min pappa kom att arbeta med som konstruktör i ett stort antal år.

Själv har jag dock inte arbetat med teknik annat än i form av teleteknik som kabel-TV och bredband samt mättekniker inom högfrekvens och mikrovåg.

Till topp på sidan