Joseph Whitworth

Joseph whitworth
Joseph whitworth

En uppfinnare och industriman.

Joseph Whitworth föddes 21/12 1803 i Stockport. Han dog 27/1 1887 i Monte Carlo. Redan som ung pojke var han intresserad av teknik. Något som gjorde att han , då han arbetade i en släktings textilfabrik, kom att göra en hel del förbättringar på fabrikens maskinpark.

Som 30-åring öppnade han 1833 en egen fabrik för tillverkning av verktygsmaskiner i Manchester. De verktygsmaskiner som tillverkades av hans fabrik kom snart att betraktas som normaltyper. 1840 lade han fram sin metod att framställa absolut plana skivor och på 1850-talet så var dags för Whitworth att presentera sitt enhetssystem för skruvgängor. I och med att han införde en gängstandard blev det möjligt att serietillverka bultar och muttrar. Muttrarna var inte längre individuellt gjorda för att passa en viss bult. Whitworthgängan användes sedan i cirka 100 år innan den officiellt ersattes av unifiedgängan, UN-gängan, 1949. BSW (British Standard Whitworth) som Whitworths gänga benämndes användes dock ytterligare några år innan den var borta.

1851 visades hans uppfinning mikrometern på världsutställningen. Med denna mikrometer var det nu möjligt att mäta differenser på en miljondels tum. Joseph Whitworth konstruerade även en fungerande skördetröska.

1854 gav han sig in på det vapentekniska området och börja konstruera eldvapen. Något som han snabbt blev känd för att vara duktig i. Han anlitades av den engelska armén för att se om det gick att förbättra det gevär som användes. Han upptäckte snabbt att det räfflade geväret som användes av armén hade en felaktig räffelstigning. Sin vana trogen kunde han inte låta bli att försöka åstadkomma något bättre och han konstruerade därför ett eget gevär. Det whitworthska gevär hade en räffelstigning på 1 varv på 20 tum, vilket han hade kommit fram till var en stigning som gav kulan en god stabilitet. Loppet hade en hexagonal genomskärning samt hade en mindre kaliber än det gevär som armén använde. Dessutom hade det Whitworthska geväret en bättre precision. Trots att det hade större träffsäkerhet antogs det inte. En av motiveringarna till avslaget var att armén ansåg att det hade för liten kaliber för att vara användbart. Joseph Whitworth kom aldrig över detta nederlag helt. Han lär till och med ha flyttat sitt kontor till en adress mitt emot den adress där de som ansvarade för inköp av vapen till armén hade sina lokaler så att han kunde stå i fönstret och hålla koll på dem.

Joseph Whitworth gav sig även in på att konstruera kanoner. Med framladdade kanoner i ett mjukt stål och ett sexkantigt spiralformat lopp tävlade Whitworth med William George Armstrong, som senare avgick med segern med sina kanoner. Svårigheterna att framställa ett tillräckligt tätt och högkvalitativt stålgjutgods lämpat för grova kanoner fick Whitworth att uppfinna en metod genom att högt tryck komprimera flytande stål, som sedan behandlades i en hydraulisk press.

Joseph Whitworth invaldes i Royal Society (1857), blev hedersdoktor i Oxford och (1878) i Edinburgh. Han blev även ledamot av svenska Vetenskapsakademien 1879. 1868 donerade han 100000 pund sterling till teoretisk utbildning av ingenjörer och blev upphöjd till baronet 1869.

 

Källor: Wikipedia, Nationalencyklopedien, BBC